Google a anunțat câștigătorii celei de-a treia ediții a Recenziei de Aur, un proiect anual prin care premiază cele mai apreciate locații de pe Google Maps. Câștigătorul din fiecare regiune istorică a României a fost locația cea mai apreciată, în funcție de categorii, respectiv cea care a avut cel mai mare număr de recenzii pe Google Maps în regiunea sa și un rating de peste 4,5 stele.
Pentru analiză, Google a selectat locațiile cu un profil verificat și actualizat în Google Profilul Companiei, din categoriile castele, palate, cetăți și fortărețe. Selecția celor nouă câștigători premiați cu „Recenzia de Aur” a fost făcută în urma datelor disponibile pe Google Maps la momentul analizei, în luna mai 2023.
„Pe Google Maps se găsesc mii de recenzii de calitate, iar adeseori turiștii se inspiră din ele înainte de a decide să viziteze un obiectiv turistic. Mai mult, cele mai noi funcții AI din Google Maps, precum Immersive View, Rute Ecologice, sau Google Lens, îi pot ajuta pe turiști să se orienteze mai bine în călătoria lor printr-un oraș nou, din țară sau străinătate, sau să descopere monumente istorice excepționale. Castelele și cetățile sunt obiective turistice importante și ne-am bucura ca prin Recenzia de Aur, cât și prin Google Maps să reușim să aducem o mai mare vizibilitate asupra monumentelor istorice din România.” – Elisabeta Moraru, Country Director Google România.
Castelele și alte obiecte istorice sunt unele dintre cele mai bine cotate atracții evaluate de utilizatori pe Google Maps. Astfel, proiectul Google Recenzia de Aur și-a propus ca anul acesta să facă vizibile cele mai apreciate monumente istorice din CEE (Europa Centrală și de Est) pe Google Maps. Selecția include, pe lângă România, și alte țări precum Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Croația.
Castelul Károlyi din Carei este considerat un adevărat „Peleş al Transilvaniei“, fiind vizitat, imediat după restaurarea finalizată în 2017, de peste 50.000 de turiști. Transformat dintr-o ruină într-o bijuterie arhitecturală, proiectul de reabilitare și reintegrare a acestui monument a costat aproximativ 5 milioane de euro, fiind finanțat din fonduri europene.
După reabilitare, sălile din interior au găzduit peste 120 de evenimente culturale.
Castelul Károlyi a fost ridicat în 1482, după ce nobilii au primit de la Regele Ungariei, Matei Corvin, privilegiul de a-și face o casă de piatră. Din cauza cotropirii turcilor, au fost amenajate șanțuri și palisade şi a devenit o fortăreaţă de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. Întreaga construcție a fost distrusă parțial în 1705, când a fost atacată de austrieci. După Pacea de la Satu Mare din 1711 au fost demolate zidurile și astupate șanţurile, iar construcția a căpătat forme din stilul baroc. În formă actuală a fost refăcută în 1894, după modelul castelelor din Franța.
La primul etaj al Castelului Károlyi interioarele, din zece săli diferite, reconstituie atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. Este redat cât mai fidel aspectul interior al unei rezidențe aristocratice funcționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Sunt expuse piese de mobilier original în diverse stiluri artistice (în special baroc, biedermeier, neo-renaștere), specifice ambientului eclectic de la finalul epocii moderne, potrivit lumeasatului.ro.